Biežāk uzdotie jautājumi

Augļu sulu koncentrāts ir augļu sula, kurai samazināts tajā dabīgi esošais ūdens daudzums, parasti to ietvaicējot. Gatavojot sulu koncentrātam tiek pievienots tik daudz ūdens, cik iepriekš bija noņemts, tādā veidā iegūstot dabīgu sulu. Savukārt, konservanti ir pārtikas piedevas, kas pagarina produktu uzglabāšanas laiku, aizsargājot produktu no mikroorganismu izraisītas bojāšanās.

Sulas sastāvā ir tikai augļu, ogu vai dārzeņu koncentrāts, kas iegūts no viena vai vairāku veidu sulām, fizikāli atdalot noteiktu ūdens daļu un ražošanas procesā to atjauno ar dzeramo ūdeni, pievienojot tik daudz ūdens, cik pirms tam atdalīts.

Dažu augļu vai ogu sulas to garšas īpašību – pastiprināta skābuma vai salduma – dēļ nav pieprasītas, tādēļ no tiem pagatavo nektārus – dzērienus, kuriem tiek pievienots vairāk ūdens, nekā tika atdalīts iztvaicēšanas laikā. Atkarībā no augļu vai ogu veida nektāra sastāvā ir 25-50% sulas. Savukārt sulas dzērieni ir primāri paredzēti slāpju remdēšanai, kādēļ to sastāvā sulas koncentrācija ir mazāka.

Atvērtu Tetra Pak iepakojumu ieteicams uzglabāt ledusskapī +2 °C līdz +6 °C temperatūrā ne ilgāk par septiņām dienām.

Gutta ražošanā izmantotajam Tetra Pak iepakojumam ir seši aizsardzības slāņi, kas nodrošina produkta kvalitāti visā tā uzglabāšanas laikā. Trīs iekšējie slāņi rūpējas par hermētiskumu – lai nepiekļūtu gaiss, kā arī pasargā produktu no gaismas un svešu aromātu ietekmes. Savukārt trīs ārējie slāņi nodrošina paciņas stabilitāti, sniedz papildu hermētiskumu un pasargā no mitruma.

Mūsdienās populārākais koncentrātu ieguves veids ir iztvaicēšana – ietvaices paņēmiens vakuumietvaices katlos. Šādi var iztvaicēt 20 – 80% ūdens. Tiek panākts, ka produkts vārās jau 65 – 70 °C temperatūrā, līdz ar to labāk saglabājas vitamīni un bioloģiski aktīvi savienojumi un rezultātā iegūst dabīgu izejvielu no pilnībā nogatavojušos augļu sulas.

Gutta sulas, nektāri un sulas dzērieni tiek ražoti rūpnieciskos apjomos no sulu koncentrātiem, kas iegūti no dažādos kontinentos augušiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Sulu koncentrātus ražo no gataviem augļiem un tie satur dabīgos cukurus, minerālvielas, pektīnu un vitamīnus. Sulas koncentrāts ir dabīga izejviela, ko iegūst no pilnībā nogatavojušos un nebojātu augļu sulas, iztvaicējot ūdeni. Tādā veidā sula tiek koncentrēta jeb sabiezināta. No ražotājvalsts saņemtajam sulas koncentrātam ražošanas procesā pievieno atdalīto ūdens daudzumu, veic kvalitātes kontroli un uzkarsē jeb pasterizē, lai nodrošinātu mikrobioloģisko atbilstību visā uzglabāšanas termiņa laikā. Pēc pasterizēšanas sula tiek atdzesēta un pildīta Tetra Pak iepakojumā, kas ļauj ilgāk saglabāt sulas svaigas un veselīgas.

Vairāk par sulas ražošanas procesu: skatīt šeit

Dzērienu ražotājiem jāpiedāvā tirgū arī produkti no tādiem augļiem, kas mūsu platuma grādos nemaz nav sastopami. Tādēļ sulas tiek ražotas no sulu koncentrātiem, kas tiek gatavoti no pilnīgi gataviem un nebojātiem eksotiskiem augļiem, kas iegūti to izcelsmes reģionā. Koncentrātus sagatavo tā, lai tos varētu transportēt.

Guttas ziņas

Gutta sociālajos tīklos

Guttas katalogs

Kontakti

Zvaigžņu iela 1,
Spilve, Babītes pag., Babītes nov., Latvija, LV 2101
Tālrunis: +371 67063000
Fakss: +371 67063005
E-pasts:  orklafoods@orkla.lv

 

Seko mums