Fakti par sulām

Sulas gatavošana

Sulas koncentrātu no tā ražotājvalsts parasti saņem iepakotu hermētiskos maisos, kas ievietoti mucās, vai arī sasaldētu (-25ºC). Lai produktu drīkstētu saukt par sulu, koncentrātam pievieno tieši tik daudz ūdens, cik no augļa atdalīts koncentrāta sagatavošanas procesā. Ūdeni un koncentrātu samaisa sagatavošanas tvertnēs, un pārbauda, vai sagatavotā sula atbilst nepieciešamajiem kvalitātes kritērijiem. Sagatavoto sulu pēc tam pasterizē – sulu uzkarsē līdz +95 +98ºC temperatūrai un šajā temperatūrā iztur 30 sekundes. 30 sekundes ir labākais laiks, kurā iet bojā mikroorganismi, bet saglabājas vērtīgās uzturvielas. Pēc pasterizācijas sulu tūlīt atdzesē un virza uz pildīšanu. Sula vairs nesaskaras ar apkārtējo gaisu – to iepilda speciālā Tetra Pak iepakojamā materiālā, kura līdz pat ¾ sastāv no kartona, kas ražots no dabīgās koksnes šķiedras. Tetra Pak iepakojums sastāv no vairākiem slāņiem: folija aizsargā no gaismas un gaisa, polietilēna slāņi aizsargā no mitruma ietekmes. Neatvērtā iepakojumā rūpnieciski ražotās sulas tiek pasargātas no gaismas un gaisa ietekmes, tādēļ ilgāk saglabājas svaigas un veselīgas.

Sulas koncentrāts un tā gatavošana

Sulu koncentrātus ražo no gataviem augļiem un tie satur dabīgos cukurus, minerālvielas, pektīnu un, protams, vitamīnus. Sulas koncentrāts ir dabīga izejviela, ko iegūst no pilnībā nogatavojušos augļu sulas, iztvaicējot ūdeni. Augļiem jābūt ne tikai gataviem, bet arī nebojātiem. No notīrītiem, nomizotiem un sēklām vai kauliņiem attīrītiem augļiem izspiež sulu, no kuras paaugstinātas temperatūras apstākļos atdala noteiktu ūdens daudzumu, atbilstoši sulas apjoms samazinās 5-6 reizes. Tādējādi sula tiek koncentrēta jeb sabiezināta. Kā piemēru var minēt tomātu pastu, kuru droši vien visi ir redzējuši – tā arī ir koncentrēta tomātu sula jeb tomātu sulas koncentrāts.

Ražošanas process

Tieši tāpat kā mājās tiek konservētas sulas, arī industriālo sulu ražošanas process sākas ar nogatavojušos augli, ogu vai dārzeni. Atšķirība ir apjomā un garšas dažādībā: veikalos nopērkamās Gutta sulas ražo nesalīdzināmi lielākos apjomos un tās bieži gatavo no augļiem, kādi mūsu platuma grādos nemaz nav sastopami, piemēram, apelsīni, ananāsi, vīnogas, persiki, mango, granātāboli u.tml. Šo iemeslu dēļ veikalos nopērkamās sulas gatavo no sulas koncentrāta. Sulu ražošana no koncentrātiem ir plaši pielietota visā pasaulē, jo, kā zināms, augļi, no kuriem tiek izspiesta sula, izaug un nogatavojas vienā pasaules pusē, bet galaproduktu – sulu, vēlamies patērēt pavisam citā vietā.

Guttas ziņas

Gutta sociālajos tīklos

Guttas katalogs

Kontakti

Zvaigžņu iela 1,
Spilve, Babītes pag., Babītes nov., Latvija, LV 2101
Tālrunis: +371 67063000
Fakss: +371 67063005
E-pasts:  orklafoods@orkla.lv

Seko mums